Annons:
Etikettladdning
Läst 41 ggr
johan
8/8/22, 3:41 PM

Ladda bilen från lyktstolpen

När lyktstolpar gick från glödlampor till LED-lampor fanns det plötsligt överkapacitet för el. Detta kan med ny lag tillåtas nyttjas för att installera laddpunkter på lyktstolpar. Detta har funnits ett tag i England, men nu tillåts det även i Sverige.

https://alltomelbil.se/kommuner-vill-ladda-elbilar-med-lyktstolpar-fritt-fram-efter-ny-lag/

För normal daglig körning och laddning över natten kommer det räcka mer än väl även fast det bara blir en-fas-laddning med 3,7 kW. 3,7 kW blir ungefär 2 mil / timme.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Allt fler kommuner sneglar på att sätta upp laddboxar på lyktstolpar. Det är möjligt sedan en lagändring som genomfördes i vintras, skriver Ny Teknik.
Annons:
Pyttelite
8/8/22, 5:19 PM
#1

Inget dumt initiativ - det kommer snart bli laddbrist om det inte är det i vissa regioner redan.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Vixxen
8/8/22, 5:23 PM
#2

#0: 👍

johan
8/8/22, 5:25 PM
#3

#1: Ja, folk skaffar elbil i mycket snabbare takt än laddare byggs ut. Gäller både Snabbladdare på resor och vardagsladdning. Att kunna ladda mer eller mindre överallt gör ju också att det inte behöver gå fort, vilket i sin tur belastar elnätet mindre. Samma mängd energi, men lägre effekt.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Niklas
8/25/22, 8:36 PM
#4

Har någon förstått vad lagändringen innebar? Det stod inget i artikeln.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Pyttelite
8/25/22, 8:40 PM
#5

#4:

Att kunna parkera och ladda sin elbil i en lyktstolpe har funnits i flera år utomlands. Här i Sverige har lagarna satt stopp för den tekniska utvecklingen; det har helt enkelt varit förbjudet att sätta upp laddpunkter i lyktstolpar.

Riksdagsbeslut om lagändring Men nu har riksdagen ändrat lagen och möjliggjort att man kan sätta upp laddpunkter i det så kallade belysningsnätet.

Läs mer här:

https://amp.svt.se/nyheter/lokalt/vast/stromstad-laddstolpar


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Strömstad är en av de laddtätaste städerna i Sverige. Här har man under flera år sett hur elbilarna tagit över stadsbilden. Nu tittar man på om man ska införa uttag i de vanliga lyktstolparna – något som faktiskt är görbart.
Upp till toppen
Annons: