Annons:
Etiketttips-information
Läst 28 ggr
Niklas
2022-06-30, 17:02

Saker att ha i bakhuvudet när du semestrar med elbil

Elbolaget Ellevio tipsar om saker att tänka på under bilsemestrar med elbil.

1. Fulladdat batteri

Börja resan med ett fulladdat batteri så kan du köra på en bra bit innan det är dags att ladda. Se till att det till exempel sammanfaller med en längre matpaus.

2. Slipp laddningsköer

På sommaren kan köbildning till snabbladdarna göra att resor tar betydligt längre tid än planerat. En vanlig destinationsladdare tar tid men är å andra sidan billigare än en Snabbladdare (som laddar batteriet upp till 80 % av dess fulla kapacitet) och kön till dem brukar dessutom vara kortare.

3. Kör ekonomiskt

I nedförsbackar får elbilen ström. Det betyder att bilens batteri laddas varje gång du släpper upp gasen och motorbromsar (låter bilen rulla). Det kallas för regenerering. Ett annat spartips handlar om bilens datorsystem som drar ström. Många styr elbilens viktigaste funktioner med en app. Visst är det bra att kontrollera räckvidden, men gör det inte i onödan – varje gång du använder appen ”väcker” du även bilen, vilket drar ström.

4. Ta med en reservkabel

En Mode 3-laddkabel kan användas vid alla offentligt laddpunkter. Det är dock alltid bra att ha en reservplan. Om det inte finns några vanliga laddpunkter tillgängliga, kan du använda Mode 2-laddkabeln för att ladda från ett vägguttag under en kort period.

5. Spara på batteriet

Oväntade omvägar eller trasiga Snabbladdare kan tvinga dig att köra längre än du planerat. Därför är det aldrig en nackdel att spara på batteriet. Högre hastigheter resulterar i större luftmotstånd och ökad strömförbrukning. Håll 80 km/h eller lägre och använd bilens ECO-inställning för att optimera räckvidden.

6. Glöm inte elbilförarnas vett-och etikett

Vett och etikett vid publik laddning består av några enkla regler. Parkera på rätt plats, ta inte upp en laddpunkt när du inte laddar och ladda bara till 80 procent. Att ladda de sista 20 procenten tar mycket längre tid och är sällan nödvändigt.

7. Fler stopp

Planera många stopp längs vägen. Det är ett bra sätt att optimera räckvidden och du underlättar åtkomsten till laddpunkterna för alla.

8. Parkera i skugga

Försök att hitta en sval plats att parkera på. Då slipper du kliva in i en stekhet bil och använda ström för att driva luftkonditioneringen. Du undviker också att aktivera bilens automatiska kylsystem.

» Smarta tips för en lyckad elbilssemester — www.ellevio.se


Vänliga hälsningar, Niklas
Smart hem iFokus hjälper vi dig med det. 🎈

En elbilssemester kan bli hur härlig som helst men kräver bra framförhållning och planering. Många elbilsägare har redan börjat ladda inför sommarens resor. Här kommer 12 tips för en lyckad elbilssemester.
Annons:
Upp till toppen
Annons: